Fontene

Fontener: mer enn bare et vakkert syn

Fontener har fascinert mennesker i århundrer. De gir en beroligende lyd av rennende vann, skaper et visuelt fokuspunkt i hager og parker, og kan til og med brukes til å avkjøle luften på varme dager. Men fontener er mer enn bare et vakkert syn – de har også en lang og rik historie som kan symbolisere så mangt!


Fontener i historien

Fontener har gjennom tusenvis av år vært en del av de fleste kulturer verden over. Mennesker antar at de første fontenene ble bruk til religiøse formål, mens i det gamle Roma brukte de fontener til å gi drikkevann til innbyggerne.

I middelalderen dekorerte man fontener ofte med skulpturer av religiøse figurer eller mytologiske skapninger. Renessansemennesker anså fontener som et symbol på rikdom og makt. De plasserte ofte fontener i hagene til store herskapshus og palasser.

I dag er fontener fortsatt populære, og de kan finnes i hager, parker, torg og til og med innendørs. Visste du at en sirklende fontene tiltrekker seg og er bra for innsekts- og fugleliv? Dette er noe vi har sett tydelig i visningshagen vår, da vi ser de drikker fra fontenen i varmen! Fontener legger også til litt skjønnhet og interesse til ethvert landskap, og de kan også være en kilde til avslapning og glede.

Symbolikk

Fontener har mange forskjellige symboliske betydninger. De kan blant annet representere:

  • Liv – vannet som renner i en fontene er et symbol på liv og vitalitet
  • Renhet – fontener ble ofte brukt til å rense seg rituet, og de kan derfor symbolisere overflod og velstand
  • Overflod – fontener var en gang en viktig kilde til drikkevann, og de kan derfor symbolisere overflod og velstand
  • Lykke – fontener er ofte assosiert med lykke og glede, og de kan være et fokuspunkt for feiringer og festligheter
  • Visdom – den flytende bevegelsen til vann kan symbolisere visdom og kunnskap

Velge og installere en fontene

Hvis du tenker på å installere en fontene i din egen hage eller park er det noen faktorer du bør ta i betraktning:

  • Størrelse og plassering: velg en fontene som er riktig størrelse for plassend du har tilgjengelig. Sørg også for at fontenene er plassert på et sted der den vil få nok sollys og vann.
  • Materiale: fontener er laget av en rekke forskjellige materialer, inkludert stein, metall, betong og keramikk. Velg et materiale som passer til stilen på hagen din og budsjettet ditt.
  • Stil: fontener finnes i en rekke forskjellige stiler, fra klassisk til moderne. Velg en som passer til resten av innredningen din.

Du finner alle Legegaardens fontener her!

Når du har valgt fontene, må du installere den i henhold til produsentens instruksjoner. Vatre opp fontenen og stram alle slangene og koblingene godt. Du må også rengjøre fontenen regelmessig for å forhindre at alger og annet smuss samler seg opp.

Med litt omsorg og vedlikehold kan fontenen din gi deg mange års nytelse!

Ønsker du å komme i kontakt med oss?

  • Ved å trykke på Send godtar du at vi benytter opplysningene til å besvare henvendelsen din. Vi vil aldri dele disse opplysningene med tredjepart eller bruke de til markedsføring.